Η διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών με ακράτεια ούρων προϋποθέτει την λήψη ενός καλού ιστορικού και την ενδελεχή κλινική εξέταση της ασθενούς.  Αναλόγως των ευρημάτων η ασθενής θα υποβληθεί σε περαιτέρω κλινικό-εργαστηριακό έλεγχο που μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει και τον ουροδυναμικό έλεγχο.

Ιατρικό Ιστορικό

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει σχετικά με το τι πίνετε αλλά και σε τι ποσότητα πίνετε νερό. Επιπλέον, θα σας ζητηθεί να απαντήσετε πόσο συχνά ουρείτε και τι ποσότητα αποβάλλετε. Μπορεί να σας διευκολύνει να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, εάν ξεκινήσετε να κρατάτε ένα ημερολόγιο ούρησης, 3-4 μέρες πριν επισκεφθείτε τον γιατρό.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει μερικά tests για να αναζητήσει την αιτία του προβλήματος της ακράτειας ούρων. Εάν, πιστεύει ότι το πρόβλημα μπορεί να έχει παραπάνω από μία αιτίες, πιθανότατα να χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις.

Μερικές από τις εξετάσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βρείτε τον τύπο και την αιτία της ακράτειας είναι οι εξής:

  • Ανάλυση και καλλιέργεια ούρων: Αυτές οι εξετάσεις δείχνουν αν έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI), ή αίμα ή σάκχαρο στα ούρα σας.
  • Stress Test: Προσομοιώνει την τυχαία απελευθέρωση των ούρων που μπορεί να συμβεί με το βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο ή την άσκηση. Στις γυναίκες υπάρχει και το τεστ Bonney, το οποίο είναι παρόμοιο με το stress test της ουροδόχου κύστης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο «λαιμός» της ουροδόχου κύστης ανυψώνεται ελαφρώς με το δάχτυλο ή εργαλείο που εισάγεται στον κόλπο.
  • Pad Test: Η δοκιμασία της πάνας μπορεί να δείξει πόση είναι η διαρροή ούρων. Πιο συγκεκριμένα, σας δίνεται μία πάνα η οποία έχει ζυγιστεί και μετά ζυγίζεται ξανά. Το αυξημένο βάρος δίνει μια εκτίμηση για την ποσότητα των ούρων που έχουν διαρρεύσει.
  • Ακτινογραφίες ή υπερηχογράφημα: Αυτά χρησιμοποιούνται για να δείξουν τις αλλαγές στη θέση της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας όταν ουρείτε, βήχετε, ή πιέζεστε.
  • Ουροδυναμικός έλεγχος: Είναι η πιο εξειδικευμένη εξέταση για την ακράτεια ούρων και έχει ως στόχο να μελετήσει με ακρίβεια τη λειτουργία της κύστης και της ουρήθρας. Αυτό πραγματοποιείται με την προσομοίωση της διαδικασίας γεμίσματος και αδειάσματος της ουροδόχου κύστης. Ειδικό μηχάνημα και ειδικός καθετήρας τοποθετείται στην κύστη και μετράει την ροή και την ποσότητα των ούρων. Μετά την εξέταση, είναι σημαντικό να μετρήσει ο γιατρός αν μένουν ούρα στην κύστη, με τη χρήση υπερήχων.
  • Κυστεομέτρηση: Αποτελεί μια σειρά δοκιμών για τη μέτρηση της πίεσης της ουροδόχου κύστης σε διαφορετικά επίπεδα πληρότητας.
  • Ηλεκτρομυογράφημα: Αυτή η εξέταση καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών.
  • Κυστεοσκοπική εξέταση: Με αυτήν την εξέταση ο γιατρός μπορεί να δει μέσα στο ουροποιητικό σύστημα χρησιμοποιώντας έναν λεπτό φωτισμένο σωλήνα.

Με την αναγνώριση  του αιτίου( ή των αιτίων) της ακράτειας ούρων  και τον καθορισμό της διάγνωσης μπορεί να ακολουθήσει συζήτηση-ενημέρωση της ασθενούς για της πιθανές εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης της ακράτειας (Εικ.2).

Εικ.2

Για μια εξειδικευμένη διάγνωση επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα γυναικολόγο Βάκα Παναγιώτη ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ουρογυναικολογία.

Search

Mobile Menou

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ