Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακράτειας ούρων, ο καθένας με διακριτά συμπτώματα και αιτίες.  

Ακράτεια ούρων από προσπάθεια

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια είναι η ακούσια απώλεια ούρων η οποία συμβαίνει σε καταστάσεις προσπάθειας ή άσκησης (βήχας, τρέξιμο, φτέρνισμα, αλλαγή θέση του σώματος, άρση βάρους). Αποτελεί αποτέλεσμα της αδυναμίας του σφιγκτηριακού μηχανισμού της ουρήθρας με πολυπαραγοντική αιτιολογία.

Συχνότερες αιτίες:

  • Κύηση ή τοκετός
  • Χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο
  • Νευρολογικές βλάβες
  • Τρόπος ζωής ( χειρωνακτική εργασία)
  • Καθημερινή άρση βαρών
  • Διαταραχές του συνδετικού ιστού

Επείγουσα ακράτεια

Η επείγουσα ακράτεια ούρων συμβαίνει όταν υπάρχει ξαφνική ανάγκη ούρησης. Σε αυτήν την περίπτωση, η ουροδόχος κύστη συστέλλεται, προκαλώντας μικρή διαρροή ούρων, μέσω των μυϊκών σφιγκτήρων που κρατούν την κύστη κλειστή.

Αν και η επείγουσα ακράτεια ούρων αποτελεί κοινό πρόβλημα και μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε, είναι πιο συχνή σε γυναίκες και ηλικιωμένους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακριβής αιτία μπορεί να μην εντοπιστεί. Παρόλα αυτά, ορισμένες αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως
  • Φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως
  • Λίθος στην ουροδόχο κύστη
  • Ασθένειες του νευρικού συστήματος
  • Τραυματισμός στο νευρικό σύστημα

Μερικά από τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν αν εμφανιστούν σε συνδυασμό με την επείγουσα ακράτεια, είναι ο πόνος στην πυελική περιοχή, το αίσθημα καψίματος ή πόνος κατά τη διάρκεια της  ούρησης, ή συμπτώματα που διαρκούν για αρκετές ημέρες.

Συνήθως δεν επιφέρει σοβαρές επιπλοκές, αν και αποτελεί χρόνια πάθηση.

Παρόλα αυτά, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να επιδεινωθεί και να παρεμποδίσει της καθημερινές δραστηριότητες αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Μεικτού τύπου ακράτεια ούρων

Αυτός ο τύπος ακράτειας συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των δύο προηγούμενων μορφών, δηλαδή της επείγουσας ακράτειας και της ακράτειας από προσπάθεια.

Συνήθως υπερτερούν τα συμπτώματα κάποιας από τις 2 μορφές και εκεί εστιάζει και η θεραπευτική μέθοδος.

Ουσιαστικά, η θεραπεία της εστιάζει στις 2 αιτίες που οφείλονται για την εμφάνισή της, δηλαδή στη χρήση αντιχολινεργικών φαρμάκων και στην εφαρμογή ταινιών ελεύθερης τάσης.

Ακράτεια από υπερχείλιση

Στην ακράτεια από υπερχείλιση, η κύστη είναι μόνιμα γεμάτη με ούρα και αδειάζει σε συχνά διαστήματα από λίγο, με την παραμικρή αύξηση της ποσότητάς τους. Κύρια αιτία είναι η χαλαρότητα του κυστικού τοιχώματος. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως είναι η χρήση φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά), ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι επεμβάσεις στην πύελο.

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε και συνήθως είναι χειρουργική.

Συνεχής ακράτεια ούρων

Συνεχής ακράτεια ούρων ή ολική ονομάζεται η ακράτεια η οποία συμβαίνει συνεχώς. Κύρια αιτία είναι η παρουσία κυστεοκολπικών, ουρητηροκολπικών ή κυστεομητρικών συριγγίων (μετά συνήθως από γυναικολογικές επεμβάσεις), οι συγγενείς ανωμαλίες (εκστροφή της κύστης, έκτοπη εκβολή του ουρητήρα)

 

Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Βάκας Παναγιώτης θα διαγνώσει τον τύπο ακράτειας που σας ταλαιπωρεί και θα βρει την κατάλληλη θεραπεία στο πρόβλημά σας.

Search

Mobile Menou

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ