Μπορεί να είναι με ή χωρίς φαρμακευτική ωοθηκική διέγερση καθώς επίσης και με η χωρίς πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.

Περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  1. Ωοθηκική διέγαρση με φάρμακα και παρακολούθηση του κύκλου διέγερσης υπερηχογραφικά. Όταν δύο ωοθυλάκια φτάσουν τα 20 mm περίπου γίνεται πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας .
  1. Συλλογή και επεξεργασία  του σπέρματος.
  2. Ενδομήτρια έγχυση του  επεξεργασμένου σπέρματος σε συγκεκριμένο χρόνο που να συμπίπτει χρονικά με την αναμενόμενη ωοθυλακιορρηξία. 

Ενδείξεις

  1. Για τις γυναίκες που δεν εκτίθενται σε επαφή με το σπέρμα σε τακτική βάση

 

  • Σε θεραπεία με σπέρμα δότη
  • Προβλήματα στύσεως ή εκσπερμάτωσης
  • Ζευγάρια οροθετικά για τον HIV?

 

  1. Για τις γυναίκες που εκτίθενται στο σπέρμα σε τακτική βάση

 

  • Ηπίου με μετρίου βαθμού ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας
  • Ανεξήγητη υπογονιμότητα,
  • Πτωχή απάντηση στην ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών με γονδοτροφίνες – μετατροπή ενός κύκλου IVF.

 

Απαραίτητες προυποθέσεις

  • Έλεγχος βατότητας σαλπίγγων με υστεροσαλπιγγογραφία
  • Οι παράμετροι του σπέρματος να είναι κατάλληλοι
  • Ανοσολογικός έλεγχος ζεύγους

Ενδομήτρια σπερματέγχυση σε φυσικό κύκλο

Η ασθενής υποβάλλεται σε διαδοχικά υπερηχογραφήματα μέτρησης του αριθμού και του μεγέθους των ωοθυλακίων από την 8η- 10η μέρα του κύκλου. Η χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG)  χορηγείται εφόσον ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα ωοθυλάκιο διαμέτρου > με 18 χιλ. Η ενδομήτρια σπερματέγχυση πραγματοποιείται 36-39 ώρες μετά τη χορήγηση της HCG.

Ενδομήτρια σπερματέγχυση με πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας

Η ασθενής υποβάλλεται σε  πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με   χορήγηση κιτρικής κλομιφαίνης ή γοναδοτροπινών. Κατά τη διάρκεια της λήψης της θεραπείας

η ασθενής παρακολουθείται με διαδοχικά υπερηχογραφήματα , καθώς τα ωοθυλάκια αναπτύσσονται με σταθερό ρυθμό και η διάμετρός τους αυξάνει προοδευτικά. Όταν κριθεί ότι τα ωοθυλάκια έχουν μεγαλώσει αρκετά, έχουν δηλαδή αποκτήσει διάμετρο > 18 mm τότε χορηγείται μία τελευταία ένεση ανθρώπινης χοριακής γοναδοτριπίνης ( HCG) με σκοπό την τελική ωρίμανση των ωαρίων και την πρόκληση της ωοθυλακιορρηξίας. Περίπου 36 ώρες μετά η ασθενής υποβάλλεται σε ενδομήτριο σπερματέγχυση.

Εάν αναπτυχθούν > 3 ωοθυλάκια η ασθενής συμβουλεύεται να ακυρώσει τον κύκλο και να ξεκινήσει νέο κύκλο με χαμηλότερη δόση φαρμάκων για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας λόγω του αυξημένου κινδύνου πολύδυμης  εγκυμοσύνης.

Διαδικασία σπερματέγχυσης εν συντομία

Η σπερματέγχυση είναι μία ανώδυνη διαδικασία που δεν απαιτεί αναισθησία. Την ημέρα της ωοθυλακιορρηξίας της συζύγου το ζευγάρι προσέρχεται στη Μονάδα όπου ο σύζυγος χορηγεί δείγμα σπέρματος το οποίο συλλέγεται για επεξεργασία στο εργαστήριο.  Με την χρήση ειδικής τεχνικής απομονώνονται τα σπερματοζωάρια με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Μετά την επεξεργασία του δείγματος, πραγματοποιείται ενδομήτριος έγχυση του σπέρματος με τη βοήθεια ενός πλαστικού εύκαμπτου καθετήρα. Η ασθενής είναι τοποθετημένη σε θέση λιθοτομής.

Η ασθενής στη συνέχεια θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή  και ήρεμη για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν συσπάσεις της μήτρας και εκβολή του σπέρματος. Στη συνέχεια το ζευγάρι λαμβάνει τις κατάλληλες οδηγίες και επιστρέφει στο σπίτι. Το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου ανέρχεται σε 15-20%.

Search

Mobile Menou

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ